Greetings, friends!
We visited the exhibition «Poiret-King of Fashion» in
the Moscow Kremlin at the weekend. The exhibition will be interesting for
lovers of a fashion, and the professionals, who study and understand in the
historical costumes! It is not large, but it is a very informative. Here are
presented dresses, shoes, perfumes, photos, the bills and even hats. The
exhibition is devoted to the creativity of the Paris couturier and it divided into two
expositions, there is the early period of creativity, which is presented in the
Odnostolpnoj palate, the later period of creativity, which is presented in the Uspensky
belfry. We are so carried of studying of details of costumes, considering silhouette of the dresses,
studying folklore drawings on fabrics, by the way, Poiret was the great lover
is not only of Arabic ornate lettering, but he loved a colorful Ukrainian
embroidery, that we did not even notice, as two hours flown by. We are no less
fascinated the video, on which shows, how a master creates dress from the usual
rectangular piece of a fabric without a uniform seam. You should give special attention to draping
dresses at the exhibition. Paul Poiret was that person, who has relieved women
of painful corsets and he has given the chance women quickly and without
assistance to put on a favourite dress. Many dresses , which couturier
developed and sewed in the beginning of
20 century, as though have descended from the modern podiums, only now
length are a bit shorter. He was the
creator, who has brought into a fashion dresses, which are favourite by many
modern women - it is shirt-dress (dress-sak), as well as narrow trousers and
skirts («a lame skirt» 1910), and also silk wide trousers and tunics, by the
way, he was used stockings of corporal color and the great-great-grandfather of
the modern bra in the his collections in the 1920. Almost all the Poiret's
dresses are embroidered by sequined and beads, decorated by fur and large
colored stones. He has brought into fashion smooth hairstyles, which he gracefully
supplemented with feathers, ribbons and turbans. Poiret loved of the east and
this is the best seen in fabrics, which he used: there are royal dark blue,
orange, red, east silk, gold and silver. He loved luxury and he gave mood of a holiday
to any dress. He opened the salon-studio in the Rue Auber in 1903, which become
wildly popular among women. He is one of the first couturier, who showed his
mini fashion show, truth, it was more similar to theatrical representation. In
1908 he has let out the album «Paul Poiret's are the Dress» and in due course
he planned to let out the weekly magazine for women with the patterns, but it
couldn't come true. We really liked the Poiret's idea of decoration of the
blank accounts of his fashion home, every day of the week corresponded the
special blank account and it was so colorful, that if I lived at that time, I,
probably, would come behind a new dress, just for the sake of this blank
account.
Poiret was the first couturier, who has organized the
perfumery manufacture, in honor of one of the daughter, he named his the first
perfume - it is «Les parfums de Rosine» and in honor of other daughter, he
named his the school
of Applied Arts of
«Martina». He also engaged in the manufacture of subjects of a decor. It were
carpets, pillows and many other things. The most remembered dresses for us - it
is the evening dress with overestimated the waist, which sewed from a white
tulle in the 1913 and it decorated of the little roses, dress embroidered
beads, pearls and bugles. Dress «Petersburg »
is not less interesting ", the dress sleeves decorated by fur with long
pile, and this dress sewed from white chiffon in the 1910. From early
creativity we liked «The summer dress», this is yellow dress in a simple
silhouette, which embroidered with a vestibule seam as, probably, it was
pleasant and comfortable the woman to walk in a park in the summer day along
lake. The black dress was sewed from the black atlas in the 1920 and this dress
belonged to Mariano Fortuni, it turned out here as if by accident, it seems
that dress brought with the latest ceremony Oscar. The dress of the singer of Madam
George is presented at the exhibition, it made of the black atlas with
combination gold fabric in the 1923. Near the dress lurk «Shoes of the Cinderella»,
to be exact the pair of the evening shoes, which belonged to Mistenget Opole,
this shoes made of the silvered leather and decorated with rhinestones, the
glitter of these shoes blinds. The shoes of «Les Roses» is less elaborate, but
it is not less effective, this shoes belonged to Paul Poiret's wife and his
muse. Well, and certainly, you don't regret time and you are looking on the
jars and boxes for perfume. In general, going to on this exhibition, touching
the beautiful and learning a little bit about stories of life of the great
couturier!
Привет,
друзья!
В выходные
мы посетили выставку «Пуаре-Король моды» в Московском Кремле. Выставка будет
интересна и любителям моды, и профессионалам, изучающим и разбирающимся в исторических
костюмах! Она небольшая, но очень познавательная. Здесь представлены платья,
немного обуви, духи, фотографии, счета Дома Пуаре и даже головные уборы.
Выставка посвящена творчеству парижского кутюрье и разделена на две экспозиции,
ранний период творчества представлен в Одностолпной палате, более поздний в
Успенской звоннице. Мы настолько увлеклись изучением деталей костюмов,
рассматривая силуэты платьев, изучая фольклорные рисунки на тканях, кстати,
Пуаре был большим любителем не только арабской вязи, но и обожал пеструю
украинскую вышивку, что даже не заметили, как пролетели два часа. Не меньше нас
увлекло видео, где показано, как мастер своего дела из обычного прямоугольного
куска ткани без единого шва творит платье. На выставке особое внимание стоит уделить
именно драпировке платья. Поль Пуаре был тем человеком, который избавил нас
женщин от мучительных корсетов и дал возможность женщинам быстро и без
посторонней помощи надеть любимое платье. Многие разработанные и сшитые кутюрье
платья начала 20 века, как будто сошли с современных подиумов, только длина
сейчас немного короче. Он был тем творцом, который ввел в моду любимое многими
современными женщинами платье
рубашечного типа (платье-сак), узкие брюки и юбки («хромая юбка» 1910 год), а
также шелковые шаровары и туники, кстати, в 20-хх годах он использовал в своих
коллекциях чулки телесного цвета и прапрадедушку современного бюстгальтера.
Практически все платья Пуаре расшиты блестками и бисером, украшены мехом и
крупными цветными камнями. Он же ввел в моду гладкие прически, которые изящно
дополнял перьями, лентами и тюрбанами. Пуаре очень любил восток, и это как
нельзя лучше видно в тканях, которые он использовал: королевский синий,
оранжевый, алый, восточный шелк, золото и серебро. Он любил роскошь и придавал
настроение праздника любому своему наряду. В 1903 году он открыл свой
салон-ателье на Рю-Аубер, которое стало пользоваться бешеной популярностью у
женщин. Он один из первых устраивал мини показы своих костюмов, правда, это
было больше похоже на театральное представление, а не на современный «ручеек»
моделей. В 1908 году он выпустил альбом «Платья Поля Пуаре» и со временем
планировал выпустить еженедельный журнал для женщин со своими выкройками, но
этому было не суждено сбыться. Нам очень понравилась идея Пуаре по оформлению
бланков счетов его дома, каждому дню недели соответствовал свой бланк и он был
настолько красочный и запоминающийся, что если бы я жила в то время, я бы,
наверное, пришла бы за новым платьем, только ради этого бланка.
Пуаре был
первым, кто организовал свое парфюмерное производство. В честь одной из своих
дочерей Розины он назвал свои первые духи «Роза Розины», в честь другой дочери -назвал
свою школу прикладных искусств «Мартина». Также он занимался производством
предметов декора. Это были ковры, подушки и многое другое. Наиболее запомнившееся
платье для нас – это вечернее платье 1913 года, сшитое из белого тюля, украшенное
венком из маленьких розочек с завышенной талией, расшито оно бисером, жемчугом
и стеклярусом. Не менее интересное платье «Петербург» 1910 года. Рукава платья
украшены мехом с длинным ворсом, а само оно сшито из белого шифона. Из раннего творчества Пуаре большего всего
нам понравилось «Летнее платье» 1910 года, это желтое платье в пол простого
силуэта, вышитое тамбурным швом, как же, наверное, приятно и удобно было
женщине гулять в нем в парке летнем днем вдоль озера. Черное платье 1920 года,
сшитое из черного атласа и принадлежащее Мариано Фортуни, как будто оказалось
здесь случайно, складывается впечатление, что его сюда привезли с последней
премии «Оскар». На выставке представлено платье певицы мадам Жорж(1923 года),
сшитое из черного атласа с использованием золотой порчи. Рядом притаились
«туфли золушки», а точнее пара вечерних туфель, принадлежащих Мистенгет Ополо
(1925 года), они изготовлены из посеребренной кожи и украшены стразами, блеск
этих туфелек – ослепляет. Менее вычурные, но не менее эффектные туфли «Розы»
соседствуют с ними, кстати, они принадлежали жене и музе Поля Пуаре – Денизе
Пуаре. Ну, и конечно, не пожалейте времени и рассмотрите футляры, баночки и
коробочки для духов. В общем, обязательно сходите на эту выставку, прикоснитесь
к прекрасному и узнайте немного об истории жизни великого кутюрье!
The exhibition «Poiret-King of Fashion»
The shoes of «Les Roses» (1924) and the shoes Mistenget Opole (1925) (Туфли "Розы" и туфли Мистенгет Ополо)
Robes pour l'ete Raoul Dufy (Платья для лета 1920. Панорама нарисованная Раулем Дюфи)
The special blank account (Бланки для счетов по дням недели)
Evening Dress (1910s) (Вечернее платье)
"Butard" Day Dress (1912s) (Дневное платье "Бютар")
"Rosiere" Day Dress (1911s) (Дневное платье "Скромница")
Sack dress "Robe de Minute" (1911s) (Вечернее платье "Минутное")
Summer Dress (1910s) (Летнее платье)
Evening Dress (1910s) (Вечернее платье)
Dress belonged to Mariano Fortuni (Туника "Дельфос" )(1920s)
Dress (1912s) (Платье)
Evening Dress (December 1913s) (Вечернее платье Декабрь 1913)
Mantle (1913s) (Манто)
Nightdress Ensemble (1920s) (Ночной ансамбль)
Nightdress (1920s) (Ночная сорочка)
Recital Dress (1923s) (Концертное платье Жорж Вашингтон-Стефенс)
Pulverized with Saucer "Nuit de Chine" (1920s) and Pulverized "Gold Bowl" (1920s) (Пульверизатор для духов "Китайская ночь" и Пульверизатор "Золотая чаша")
Publicity Fan "Les Parfums de Rosine" (1920s) (Веер с рекламой "Духов Розины")
I was
wearing:
Джинсы (Jeans)
http://www.dsquared2.com/
Ремень (Belt)
http://www.ferragamo.com/
Сумка (Bag)
http://www.armani.com/us/giorgioarmani
I was
wearing:
Пальто (Coat)
http://www.pinko.it/home.asp
Шарф (Scarf)
No brand bought Ibiza
Сумка (Bag)
Boris Rimar
Очки (Sunglasses) http://www.uterque.com/
Комментариев нет:
Отправить комментарий